Sandnessjøen

«Flest mulig, lengst mulig, best mulig»

Fotballforsikringen behandles på tinget

Forbundsstyret legger opp til diskusjon rundt økningen i fotballforsikringen.

Forsiden / Kortnyheter

Som en del av budsjettbehandlingen på forbundstinget er det et eget saksfremlegg på fotballforsikringen.

Premien Norges Fotballforbund må betale for fotballforsikringen blir dyrere i 2024 og fremover enn den har vært de foregående årene. Norsk fotball har en forsikringsordning som skal være selvfinansierende, det vil si at NFF verken skal ha overskudd eller underskudd på ordningen.

På denne bakgrunnen står medlemmene i NFF overfor et valg: Enten må vi redusere dekningen for fotballforsikringen eller så må vi øke innbetalingene fra klubbene og medlemmene, noe vi også omtalte i forrige uke.

Fotballforsikringen har en lang historie, og har vært veldig viktig for å sikre et raskt kvalitetssikret behandlingsforløp når uhellet er ute og for å unngå at spillere slutter etter en skade er det behov for rådgivning, rask utredning og bistand til behandling.

– Trygg, inkluderende og modig er verdiene i strategiplanen, som er besluttet av forbundstinget. I NFF skal vi ta vare på våre medlemmer og ansatte. Fotballen skal være et trygt og godt sted å være, og trygghet skaper vi blant annet med fotballforsikringen. Målet er at Fotballforsikringen skal bidra til at flest mulig kan holde på lengst mulig og bli best mulig, og når er studie viser at det i snitt er 12 prosent som slutter på grunn av skade, så viser det viktigheten av å sikre rask og kvalifisert hjelp, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Grunnen til at kostnadene nå økes er at forsikringsordningen brukes mer og mer, og forsikringsselskapet har de siste årene utbetalt mye mer for behandling av fotballspillere enn klubbene har betalt for forsikringen. Spesielt stor økning har det vært innen operasjoner, fordi ventetiden i det offentlige er lang.

– Det er positivt at mange fotballspillere får god hjelp og dermed kommer seg raskere tilbake i aktivitet, men når forsikringen brukes mer går prisen opp. For å kunne håndtere denne kostnaden anbefaler forbundsstyret en kombinasjon av endrede forsikringsvilkår og økt forsikringspremie, men alternative løsninger vil diskuteres på forbundstinget søndag, sier Klaveness.

– Det er en generell utfordring at alle forbund opplever økning i forsikringspremien, og så er det slik at fotballen fortsatt har den beste og rimeligste forsikringsordningen, fortsetter hun.

Det er NFF som fakturerer klubbene forsikringene. I praksis medfører nok dette i de fleste tilfeller at klubbene må øke sine avgifter tilsvarende 48 kroner for 13-14-åringene. 148 kroner for 15-16 åringene og 198 kroner for 17-19-åringene.

Klikk her for å lese mer i NFFs årsrapport (side 210-2016)

Det har også kommet reaksjoner fra klubber på at endringene kommer sent og etter at de fleste klubbene har besluttet treningsavgift og også fakturert medlemmene for 2024 før forbundstingets behandling. Dette skjer fordi det ikke var mulig å beregne forsikringspremien i forkant av forbundstinget i 2023.

– Dette har vi stor forståelse for. Dessverre er det slik at det ikke hadde vært mulig å fremme dette forslaget på forbundstinget i 2023 – da hadde vi ikke grunnlaget for å gjøre disse vurderingene. Dette er et av flere momenter som må diskuteres på forbundstinget neste helg og som vi må finne en akseptabel løsning på, for alle parter, forklarer Klaveness.

Forbundsstyret legger opp til en diskusjon rundt tre andre alternativer på tinget:

* Forbundsstyret avventer fakturering økt kostnad 13-19 år i 2024 til 2025. Fakturering vil da ligge ett år på etterskudd.

* Justering for 13-19-åringene er anbefalt fordi det er nettopp for denne grupperingen at kostnadene til NFF høyere enn inntektene. Et annet mulig alternativ er at vilkårene opprettholdes som 2023, og at alle forsikringspremier økes med cirka 27 prosent (ut over KPI)

* Ingen justering (ut over KPI) av premien i grunnforsikringen. Utvidet forsikring vil bli dyrere og man vil kutte vilkårene i forsikringsordningen, det vi si at operasjoner/kirurgi ikke dekkes i grunnforsikringen (som over 95 % av medlemmene våre har). Mange vil da ikke få hjelp og dette anbefales derfor ikke.

Uavhengig av hvilke alternativer som vedtas av forbundstinget, anbefaler forbundsstyret at det nedsettes er bredt sammensatt arbeidsgruppe som vurderer eksisterende ordning.

– Det er viktig å presisere at NFF forvalter fotballforsikringene på vegne av våre medlemmer. Vi ser frem til diskusjonen på tinget neste helg, og til syvende og sist er det klubbene våre som bestemmer hvilke ordninger våre utøvere skal ha. Dette er vår anbefaling, så får vi se hva tinget sier, avslutter Klaveness.

ANNONSE

Sandnessjøen IL Fotball

Sandnessjøen IL Fotball er en del av Sandnessjøen Idrettslag (SIL). SIL er et idrettslag fra Sandnessjøen i Alstahaug kommune som tilbyr aktivitetene fotball, håndball, friidrett, turn, svømming og har også en idrettsskole. SIL ble stiftet i 21. september 1914 i Sandnessjøen.

Sandnessjøen IL Fotball © 2024

Kontakt

Sportssjef

Bjørn Terje Jenssen
Tlf. 906 17 415
E-post. bt@silfotball.no

Besøksadresse

Klubbhuset
Prestmarkveien 67
8800 Sandnessjøen